keskiviikko 22. elokuuta 2012

Vinkkejä kokeeseen

Olosuhteet
Olosuhteet koostuvar tuulesta, ilman lämpötilasta ja säätyypistä, joista tuuli on tärkein ohjaajan ja koiran kannalta.Tuuli on koiralle parasta vainun käytön kannalta, mutta toisaalta tuuli voi olla myö spahinta. Haussa koira tulisi lähettää tuulen alle, samoin ohjaustehtävissä koira kannattaisi pitää tuulen alla, mikäli se vain on mahdollista koiran ohjattavuuden j atehtävän luonteen puolesta.
Maaston lukeminen ja omankoiran tunteminen
Koemaastot yleensä muodostuvat kolmesta eri maastoalueesta: vesialueesta, vesijättömaasta ja ns kovasta maasta. Maaston lukemisesta päästään suoraan seuraavan kohtaan eli oman koiran vahvudet ja heikkouksien tuntemiseen. Koirilla on yleensä jokin mielimaasto, yhdet uivat, toiset ramppaavat kovalla maalla ja jotkut viihtyvät lötteikköalueilla, mutta toki koiran tulisi hallita kaikki maastotyypit. Etenkin haussa koiran vahvuutta on suositeltavaa käyttää hyväksi varsinkin koiran edetessä hakualueella eli koira saadaan etenemään syvyyttä tai leveyttä sen luonnollista kulkureittiä.
Koiran sijoittaminen
Koiran oikea sijoittaminen on markkeerauksissa ehdoton, smoin ohjaustehtävissä. Koiralla tule olla mahdollisimman vapaa näkökenttä eteenpäin (lähetyssuuntaan/suuntiin) mutta myös alaspäin. Mitä alemmas koira näkee tiputuksen maahan/veteen tuon, sen helpompi se on paikantaa tarkasti. On hyvä katsoa onko lähetyspaikalla esimerkiksi jotain kohoumaa, johon koiran saa istumaan. Jos kyseessä on heinikkoon tallattu lähetyspaikka, näkee koira yleensä takareunasta parhaiten. Lähetyspaikalla kannattaa mutenkin käydä kyykkyyn jotta pystyy hahmottaa alueen nimenomaan koiran kannalta. Lisäksi koira on vielä sijoitettava oikein ampujaan nähden!
Oma sijoittuminen
Koiran ohjaaja ei tarvitse könöttää koko ajan koiran vasemmalla puolella. Jos koira on varam paikalla pysyjä, ohjaaja voi olla koirasta kauempanakin.
Ulkoisia häiriöitä voi vallan mainiosti yrittää minimoida. Koiran ohjaaja voi peittää itse näitä tekijöitä järkevällä sijoittumisella esimerkiksi rajaamalla koiran näkökentästä pois veneen, toimitsijat, tuomarin, makkaran mutustelijan ym. joihin koira saattaa turhaan kiinnittää huomiota. lisäksi ohjaaja voi olla esteenä vaikka koiran pyörhrämiselle ohjauksen lähetyksessä vikasuuntaan hakualueelle, riistapussille tai muhun epätoivottuun suuntaan Hakutehtävässä taas ohjaaja miettii lähetyspaikan siirtymiset, kuten miloin lähettää ja mistä kohdasta. Myös luovutuspaikat ovat tärkeitä, ja ohjaajan tulisikin ajatella seuraava tehtävä tai lähetyspaikkaa. Ajatusta on suotavaa uhrata sille mistä koiran on helpoin tulla ohjaajan tykö ja mistä sen on vaarattomin palauttaa. Ei ole yhdentekevää pohtia sitäkään, mistä on helpoin jatkaa koetta jouhevasti luovutuksen jälkeen.
Yleistä
Koetta seuratessa on opettavaista katsella, kuinka muut ohjaajat suoriutuvat annetuista tehtävistä ja millaisilla tuloksilla. ..Turha kiire koiran lähetyksessä ei yleensä paranna onnistumista pikemmin päinvastoin. Markkeerauksissa koiran tulisi olla rauhallinen ja keskittynyt ja ohjaajan huomio täysin koirassa. Noutolupa on osattava antaa täsmälleen oikealla hetkellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti