keskiviikko 22. elokuuta 2012

Luoksetulosta

1/2002 Nuusku Koulutamme nuorta noutajaa. Pentti Åman ja Ari Huttunen
Opeta pennulle luoksetulo pillille heti, kun se tulee uuteen kotiinsa. Esim kun tarjoat ruokaa, luoksetulo pillille, kun viet pennun ulos, kun annat makupalan, ja aina kun teet joatin pennun mielestä mukavaa, niin käytä pilliä luoksetulossa. Kun pentu sisätiloissa tulee vihellyksestä ruokakupille n viikon ajan joka kerta hyvin niin sen jälkeen voit kokeilla jo silloin tällöin pillin käyttöä luoksetuloon myös ulkona. Tällöin onnistuneen luoksetulon palkitset joskus makupalalla ja aina kiitoksella, ei kuitenkaan liian riehaannuttavaa kiitosta. Tarkoitus on että on että pennulle kehittyisi kaksoisvihellyksestä refleksireaktio, eli että aina tutun kaksoissignaalin kuultuaan sen pitää mennä ohjaajan luokse niin lujaa kuin kintuista pääsee. Ensimmäiset luoksetuloharjoitukset ulkona on hyvä tehdä silloin kun olet pennun kanssa kahden. esim kun pentu on sinusta 20-30 metrin päässä, niin annat tutun kaksoisvihellyksen ja menet itse kyykkyyn. Otat pennun vastaan suoran syliisi.. Jos sattuu niin että pentu ei tule vihellyksestä niin silloin kiinnität äänelläsi pennun huomion itseesi ja lähde juoksemaan karkuun. Takuulla pentu juoksee sinut kiinni.

Pikkuhiljaa luoksetulon alkaessa pelata silloin , kun olet kahden pentusi kanssa, voit suorittaa niitä myös silloin kun on muita koiria läsnä - eli kun on olemassa häiriötekijöitä pennule. Ole kuitenkin erittäin tarkkana tässä vaiheessa ja pidä huoli, että myös nyt pentu tulee luoksesi kun vihellät ym. Syyt siihen, miksi koira ei enään vähän iäkkäämpänä, ole halukas tulemaan ohjaajan luokse, voivat olla hyvinkin moninaiset. Esim jatkuvat turhat pennun kutsumiset pillillä aiheuttavat luokstuon "inflaation". Käytä siis aluksi pilliä säästeliäästi ja ole tarkana, että kun vihellät niin siitä seuraa aina välitön luoksetulo. Jos olet epävarma pennun tulosta niin älä missään nimessä vihellä, vaan mene itse ja hae pentu. Toinen asia missä pitää olla tarkkana on se, että onnistunutta luoksetuloa ei saa koskaan seurata rangaistusta.

Nuusku 3/2006 (Kesäleirin routsalaiskouluttajien ajatuksia osa1)
"Luoksetulo käsky on aina iloinen ja selkeä:luoksetulossa koira kannattaisi totuttaa tulemaan suoraan eteen istumaan kuten pk-liikkeessä. Luoksetulon palkkana voi olla lelu tai makupala. ""Luoksetulo opetuksessa koira oppii oikean damin luovutuspaikan""Sörenin mielestä on ehdottomasti järkevämpää pitää kädet alhaalla edessä luoksetlossa. Jos koiran on opettanut palauttamaan käteen, sivulla sojottavat kädet ohjaavat koiran sivulle eikä ohjaajan eteen niin kun on tarkoitus. Hän itse taputtaa käsiään edessä eli kehottaa koiraa tulemaan eteensä luovuttamaan damia. Ele on koiralle kutsuvampi kuin variksenpelätinasento, hän väitti." Koira erottaa ohjaajansa kyllä ilman käsien heiluntaa, Sören vakuutti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti