keskiviikko 22. elokuuta 2012

Linjaan tukea

4/2006 Nuusku Kesäleirin ruotsalaiskouluttajien ajatuksia osa2
Ennen ohjaukseen lähetystä koiralle voi kuiskata merkin "tarkka", jolloin koira valpastuu ja tietää että edessä taas odottaa jotain. Koira ei saa kuitenkaan lähteä työhön ennen oikeaa käskyä.
Kun lähetät koiran linjaan, ota muutama askel damin suuntaan.Tuomari viimeistään sanoo, jollei pidemmälle saa mennä.
Jos nuori koira ei lähde ohjauksessa suoraan eteenpäin, se kannataa kutsua takaisin. Sille pitää opettaa että "eteen" tarkoittaa vain suoraan eteenpäin eikä vain jotain sinne päin.Jos koir oan huippuinnokas menijä Sären panee kämmenensä ensin poikittain joiran kirsun eteen ja sanoo "ei". Sen jälkeen hän liusuttaa kämmenensä ositamaan suoraan eteenpäin ja antaa luvan noutoon.
Jos ohjausdamin luo on mentävä yliyyäen vanhoja pudotusalueita tai vaikeita maastokohtia, niin koiraa kannattaa harjoituksissa kannustaa ylittämään ne vahvistaen eteen-käskyä lisähuudoin "eteen", "eteen".
Harjoituksissa koiralle tehtiin ensin markkeeraus 20m päähän ja koira haki sen. Sen jälkeen koiralle tuliuusi markkeeraus 50m päähän ja koira lähetettiin noutoon.Palautuksen aikana heitettiin samaan paikkaan koiran näkemättä uusi dami ohjausta varten.Kun koira oli palauttanut pidemmän markkeerauksen, sille heitettiin vielä kolmas markkeeraus ensimmäiseen markkeerauspaikkaan ja koira haki sen. Nyt koiralle luotu hajualue 20 metrin päähän, minkä yli koira seuraavaksi lähetettiin linjaan hakemaan 50 metrin päästä olevaa ohjausdami. Jos kyseessä on vanhan markkeeraus paikan ylity, ohjaajan on oltava valmiinaenne hidastustarohkaisemaan koiraa lisäkäskyllä. Damit voi laittaa harjoituksissa pystyyn niin, että koira tullessa okealle alueelle huomaa ne nopeasti. Ohjauksessa Sören päästää koiran alueen yli, ja jollei se matkallaan saa haju damista, hän pysäyttää koiran ja viheltää etsimiskäskyn ja lopettaa, kun koira tekee töitä.koiira etsii yleensä ohjaajaan päin eikä poispäin ohjaajasta hän huomautti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti