keskiviikko 22. elokuuta 2012

kolme tapaa harj pysähtymistä

01/2005 Labradori. Amerikkalaisessa metsästyskoulutuksessa harjoitellaan ylösajoa. Teksti: Maarit Nikkanen

Charles heittää damin koiralle ja lähettää sen noutoon. Hän viheltää pysäytyskäskyn. Koira kääntyy katsomaan ohjaajaa, joka antaa taas eteenmeno käskyn jakoira jatkaa matkaa damille.Lyhyellä matkalla Charles pysäyttää koiram neljä kertaa.

Tällainen harjoitus on äärettömän tehokasta, mutta se vaatii koiran psyykkeeltä paljon, Jyry mietiskelee.Lisäksi koiran on oltava terveellä tavalla noutohullu ja samalla väsymätön työskentelijä. Meillä on melko vähän koiria jotka kestävät taäälaisen harjoittelun.


2/2004 Labradori Ruotsalaisia oppeja saamassa. Teksti Maarit Nikkanen
Koiran voi pakolla saada pysähtymään käskystä. Andersin mielestä parempi keino on kuitenkin tehdä asia mukavasti koiralle:alkuvaiheessa se saa aina jotain pysähtyessään. Kun puhallat pysähdysmerkin pennulle ja pentu katsoo sinua, anna sille makupala tai heitä sille tennispallo. Toisessa Andersin harjoituksessa asetetaan koira istumaan muutaman metrin päähän dummysta j aohjaaja sirtyy pari metriä sivuun. Koiralle pillitetään ja kun koira katsoo seille annetaan lupa hakea dummy. Koira ei kannat akäskeä istumaan pysähdys käskyn jälkeen, sillä useimmat koirat eivät pidä siitä.tehtävän kuulu olla miellyttävä. Anders ei koskaan opeta pysähdyksiä koiralleen linjalähtyksissä....

Nuusku 3/2006 (Kesäleirin Ruotsalaiskouluttajien ajatuksia osa1)
Sören aloittaa pysäytysmerkin opettamisen koiralle seuraamisesta. Koira seuraa, pillitys, ohjaaja pysähtyy ja voi hyvin antaa pienen nykäisyn  remmistä, jollei koir aymmärrä. Tätä harjoitellaan pitkään kunnes koira ymmärtää vihellyksen. Sen jälkeen remmi otetaan pois, ja sama toistetaan. Kun koir aon oppinut pysähtymään ohjaajan vieressä, siirrytään seuraavaan vaiheeseen, missä ohjaaja pillittää, mutta jatkaa itse kävelyä muutaman askeleen. Jollei koira jää paikolleen, se viedään sinne ja lopulta kehutaan.
Aloittelevan koiran harjoitus on sellainen , missä ohjaaja heittää selänsä taakse damin niin että jää koiran ja damin väliin.Ohjaaja pystyy näin estämään noudon, jollei koira tottele. Jos koira pysähtyy se saa palkaksi noudon. Koira aivopestään pysähdysvihellykseen myös muiden harjoituksien yhteydessä.Opetettaessa koiralle suuntia tai taaksepäin lähetystä puhalletaan aina ensi stop eli huomio vihellys ja vasta sitten annetaan toinen merkki. Kun koira ymmärtää pysähdys pillityksen , käskyä voi vahvistaa lenkin yhteydessä; koira juoksee vapaana, pillitys ja kun koira pysähtyy, heitetään palkka ja vapautetaan koira.Jollei koira harjoituksissa pysähdy ensimmäisestä vihellyksestä Marie kävelee sen luokse, pane remmi kaulaan ja siirtää koiran epämukavasti siihen paikkaan missä pysähdysn olisi pitänyt tapahtua. Jotta pysähdys koulutus ei olisi pelkästään epämiellyttävää, Marie tekee myös niin että hän ampuu dami pyssyllä markkeerauksen, lähettää koiran noutoon. pysäyttää matkalla ja kun koira kääntyy, niin hän lyö tennismailalla koiralle tennispallon palkaksi.Palautuksen jälkeen koira saa noutaa markkeerauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti