keskiviikko 22. elokuuta 2012

Clicker gundog" kirjan anteja

Sain luettua nyt tässä loman aikana Clicker Gundog (Helen Phillips) kirjan loppuun. Kirjahan on tavallaan "gundog" kirja jossa opetetaan asioita naksulla ja positiivisella vahvistamisella.Myöskin hyvin relvanttia on että kirassa opetetaan kaikki osissa jota myöhemmin yhdistetään laajoiksi kokonaisuuksiksi. Itse en lähde naksutteleen "NOME" juttuja koirilleni mutta siinä se pointti onkin ei sitä naksua tarvita jotta voi kouluttaa "positiivisesti" ja osissa. Kirjassa tietenkin panostetaan siihen että positiivisellä koulutuksella koirasta tulee enmmän ajatteleva ja ongelmia ratkova koira kuin robootti joka ei "uskalla" tehdä mitään.  Tässä muutama esille tuleva mielenkiintoinen asia:

*Opeta koira uimaan "erikseen" kehu kun ui hyvin ja auta koira oppimaan hyvä uintitekniikka
*Opeta koira ravistamaan käskystä erikseen (liittyy vesipalautuksiin) ennen kun lähdet opettaa vesinoutoja esim pihalla voi tipotella kannulla vettä päälle jotta saa ravistus reaktion ja liittää siihen sanan ja tietty palkka kun ravistaa.
*Opeta koira erikseen hyppäämään "esteen" yli käsystä, käytä luonnon esteitä hyväkseen
*Kirjassa opetetaan pillistä "pysähtyminen"/katsominen niin että palkatan kun koira katsoo sinua esim lenkillä metsässä, sille heitetään sitten palkka. Tehtävissä käytetään esim aitoja tai muita "esteitä" hyväkseen että koira ei pääse niin lähelle omistajaa vaan "joutuu" olemaan kauempaa ja kun katsoo niin palkataan ja pikkuhiljaa yhdistetään siihen pysähdys merkki/käsky. Kuitenkin aloitetaan pysähdys käskyn opettaminen tutussa ympäsristössä ihan istumisen kautta mutta tavallaan koira on jo "Luonnossa" opittu ottamaan kontaktia kauempaa johon on sitten helppo yhdistää pysähdys käsky. Kun palkkaa taakse namilla niin koiran pitää vaan mennä luvalla hakemaan palkkaa ei saa rynnätä palkan perään.
*suunnat opetaan koskeutusalustalla
*Sitten kirjassa on aika pitkä kappale siitä että missä "tilassa" koira on; onko liian kuumana, silloin ei tehdä mitään vaan yritetään löytää keino miten saa purettua sen kumuuden niin että koira taas pystyy työskentelemään ja ottamaan käskyjä vastaan. Esim hän käyttää joillekin koirilleen vetoleikkiä purkaakseen tilan. Periaatteessa pitää oppia tuntemaan oman koiran että missä nyt mennään, hän myös mittaa koiran sykkeen levossa, työssä, metsällä ,kokeessa, nukkuessa jne
*Puhutaan myös että mikä palkitsee koiraa, opi tietämään mikä palkitsee sinun koiraa eniten missäkin tilanteessa.Käytä hyväkseen sitä että työnteko palkitsee noudot jne. Huomaa ero että onko se työnteko annettu palkka vai koiran työskentelyä itselleen silloin se "palkka" ei vahvista ohjaajan ja koiran yhteistyötä. Hän myös leikkii koiran kanssa palkkioksi.
*opeta koirasi rentoutumaan tilanteessa kun tilanteessa
*koira opetetaan asteittan kulkemaan sivulla (seuraamaan) tavallaan opetetaan koira seisomaan sivullasi ensin ennen kun koira opetetaan seuraamaan sivulla,eli opetetaan paikka jossa koiran kuuluu kulkea.Kun harjoitukset edistyy niin lisätään häiriöitä. Jos koira edistää seuraamis harjoituksissa niin psyähdystään ja odotetaan että koira palaa sivulle ja lasketaan kymmeneen, muuten koirasta tulee jo-jo. Koira voi palkata seuraamisharjoituksissa esim vapaa käskyllä (saa mennä haistelemaan...)
*kaikissa harjoituksissa häiriöitä lisätään vähitellen, kotioloista metsästystilanteisiin.
*nouto harjoitukset pilkotaan pieneen osiin ja kun noudot on yhdistetty ketjuksi niin harjoitellaan noutoja ja kantamista eri maastoissa, kiivetään rappuja, hypätään esteiteä, kävellään/noudetaan eri maastoissa jne Noudetaan eri mallisia ja tuntuisia esineitä ei vaan dameja ja riistoja - sitten vasta voi sanoa että noudot ovat varmoja
*harjoituksena on esimerkki sitä jos koira ei mielellään palauta ohjaajalleen esineitä niin lähdetään opettaa koira palauttamaan laatikoon tai koriin esineitä (tavallaan temppu että koira siivoaa lelunsa laatikkoon) lopuksi laatikko laitetaan ohjaajan jalkojen juureen. Seuraava askel on että ohjaajan käsi on ojennettuna laatikossa ja lopuksi laatikko häivytetään pois....
*treenataan dameilla ja riistoilla sekaisin hallinta tehtävissä, se noudetaan mihin ohjaajan käsi näyttää

Paljon muitakin asioita tuli esiin mutta tässä päälimmäiset mitä muistan, osa asioista on mielestäni opetettu liian paljon osissa mutta suurin osa asioista olisi todellakin syytä opettaa osissa ja käyttäen eri palkkioita hyväkseen.Kirjassa on jonkun verran myös miten seisojia opetetaan niihn tarkoittuihin tehtäviin mutta niitäkin on mielenkiintoista lukea. Hyöty tämän tyyppisestä koulutuksesta on varmaan se että harjoitukset painottuu koiran ja ohjaajan yhteistyöhän ja hallintaan enemmän ja silloin se koira on paremmin hanskassa tehdään vähemmän tehtäviä jossa koira saa "haahuila" eikä sille tule sitten sitä tapaa vaan on aina hallinnassa mutta luotetaan geeneihin että koira kuitenkin metsästää.

Kirjassa Gun dog Training Spaniels and retrivers on hyvä lausahdus minun mielestä: "Most important of all the trainer must be in control of his own temper, since no owner can expect to control an animal if he has not first learned to control himself"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti