keskiviikko 22. elokuuta 2012

Koiran suuntaaminen

Tätä asiaa ei kannata harjoitella jos koiralla on puutteita noutamisessa, palauttamisessa tai luovuttamisessa. Jos paikallaan pysymisessä on ongelmia, voi koiran aina pitää kytkettynä.
Harjoittelussa tarvitaan aina vähintäin yksi avustaja. Avustaja menee etumaastoon jonka on hyvä olla niin peitteistä ettei avustaja näy. Koira pistetään viereen istumaan ja ohjaaja kyykistyy koiran viereen niin, että ampuma-asennossa oleva ase on lähes koiran pään tasolla. Ase suunnataan tulevan heiton suuntaan ja koiralla on oltava tällöin mahdollisuus nähdä aseen piippu selvästi.
Avustaja käyttää koiran kiinnostuksen herättämiseksi ääntä ennen heittoa, joka seuraa välittömästi ääntelyä. Koiran noudettua pudotuksen toistetaan sama muutaman kerran. Tämän jälkeen avustaja menee koiran huomaamatta toiseen paikkaan ja koiran ohjaaja kääntää asetta avustajan suuntaan selvästi ja korostetusti, mutta rauhallisesti, ja kun ase osoittaa avustajan suuntaan tulee jälleen ääntä ja sitä seuraa heitto. Sama toistetaan muutaman kerran aseenkääntöineen.
Aseenkääntö on aluksi hyvä tehdä vasemmalle, jos koira istuu vasemmalla puolella. Näin tehden saadaan aseen piipulla ja oman vartalon käännöllä helpommin koiran pää kääntymään haluttuun suuntaan. Kun kääntyminen vasemmalle alkaa sujua, siirtyy avustaja koiran huomaamatta enemmän oikealle, ja jälleen käännetään asetta rauhallisesti oikealle, jota seuraa välittömästi ääntelyä, ja heitto heti perään.
Koskaan ei pidä käyttää esimerkiksi omaa kättään apuna koiran kääntämisessä, koska tarkoitus on opettaa koiraa seuraamaan vain aseen piippua ja jatkossa ampujaa, sekä aseenpiippua. Kun koira osaa seurata ohjaajan ja aseen kääntymistä tällä tavoin voidaan mukaan ottaa laukaus.
Ammuttaessa aloitetaan kaikki alusta. Ensin osoitetaan aseella suoraan eteen, ammutaan ja sitä seuraa heitto. Seuraavaksi kääntyminen aseen mukana ja taas laukausta seuraa heitto.
Jos koira osaa kaksoismarkkeerauksen voidaan harjoittelussa käyttää kahta avustajaa, jotka ovat koirasta katsoen leveässä kulmassa. Koiran suuntaaminen tehdään esimerkiksi ensin vasemmalle ja sen jälkeen rauhallisesti oikealle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti