PentusuunitelmatSuunnitelmissa pentue Svealle 2018 
SUNNANLIDS TSVEA-ELVAN
Svea siemennetty 17.12.2018

Svea (Sunnanlids TSvea-Elvan) 8.6.2015
A/A, 0/0 silmät ok (2 pientä ripseä kasvaa väärässä paikassa toisessa silmässä)
NOU1, ALO2x2
NW1 Hajutesti Eukalyptus suoritettu Suomessa ja Ruotsissa

NW2 hajutesti suoriettu Suomessa
NW 1Luokan tulokset: NW1 X 3(siirto NW2 luokka)


Svea on näpäskän kokoinen erittäin nopea ja ketterä narttu 21kg. Svean vainun käyttö ja sitkeys on jotain aivan käsittämätöntä, Svealle ei jää ikävät asiat mielen ja on reipas ja jopa ehkä omaa egoa omaava koira. Svean työskenetly Noseworkissa on erittäin näyttävää ja tarkkaa, ei luovuta työnteossa. Metsästyksessä sikteä ja luonnostaan melko hyvä markkeeraja ja osasi pennusta asti haussa hyödyntää tuulta jne On myös noutanut lämmintä riistaa.

Rakastaa lapsia ja pitää ihmisistä, hieman vahtimisviettiä ja hihnassa matkan päässä hiukan epävarma muitten koirien kanssa mutta vapaana alistuva ja tulee toimeen koiralaumassa muitten kanssa hyvin. 

Svea rakastaa leluja ja palkkaantuu hyvin myös lelulla tai leikillä. Svea matkustanut jo nuoresta iästä huolimatta melko paljon ja kulkee ongelmitta mukana laivoilla ja asuntoautossa

Svea on hymyilevä koira eli perinnyt hymyn äidiltään mikä on hauska ja persoonallinen lisä tähän pieneen huippupakkaukseen! Olen tavannut Svean molemmat vanhemmat moneen kertaan ja molemmat ovat aivan huippuja. Svean sukutaulu onnkin täynnä tunnettuja huippuyksilöitä jossa mm vanhaa ruotsalaista käyttölinjaa.

Uroksena FIN20004/02
FIN JVA FIN VPVA Muistokas Muistokas "Biko"
A/A, 0/0, Silmät terveet (viim.tarkastus 9/14 12,5 vuotiaana)
CNM N/N, PCR kantaja, EIC kantaja

TULOKSET
NOME-B: VOI3
VEPE: VPVA
MEJÄ: FIN JVA
TOKO: ALO1
NÄY: ERI SA ROP VET PU4


Biko on sekalinainen, kantanarttuni Murun veli. Koska Biko on jo pilven reunalla tämä pennutus tapahtuu siemmennyksellä. Tämä antaa minulle mahtavan mahdolisuuden pitää kiinni omista linjoista joka on siis jokaisessa neljässä Vesipeto pentueessa. Eli sama linja jatkuu huolimatta siitä että Svea on tuontinarttu täysin eri linjoista. Bikolla 2 pentuetta ennestään.
Nanneli Pallasmaa joka oli Bikon emäntä on kirjoittanut Bikosta kuvauksen. Alla myös muutama kuva jossa Biko kisaa yli 10v NOME-B jäsenten välisessä kisassa. Lisää kuvia tulee tässä syksyn myötä kun kaivelemme arkistoja sekä faceen että blogiin.
LUONNE
Hyvin itsenäinen, hyvän itseluottamuksen omaava, tasapainoinen, rohkea, mutta järkevä – ei uhkarohkea tai huimapäinen. Älykäs, nopeasti oppiva, huumorintajuinen, luotettava. Muisti erittäin hyvä. Ei taipumusta aggressiivisuuteen. Jos toinen uros tuli uhittelevasti kohti, Biko käänsi katseensa pois ja rauhoitteli tilannetta, mutta tarvittaessa puolustautui. Vanhemmiten se edellytti kohteliasta käytöstä nuoremmilta uroksilta, ja antoi aika napakkaa palautetta, jos nuoret luulivat itsestään liikoja.Bikolla ei ilmennyt yliseksuaalisuutta. Työskentelytilanteissa se pystyi hyvin keskittymään narttujen vieressä. Älykäs koira, jolla oli pilkettä silmäkulmassa ja huumorintajua. Keksi aina uusia temppuja ja yllätyksiä.

TERVEYS
Ikänsä hyvin terve. 1-vuotiaana muutaman päivän kennelyskä ja yhdeksänvuotiaana suolistotulehdus tai myrkytys jonkin sopimattoman syömisen jälkeen, jolloin veriripulia muutama päivä. Muutoin ei koskaan iho-ongelmia, allergioita tai infektioita.Tapaturmia oli kyllä jonkin verran, kun aina oltiin menossa ja tekemässä jotain. Vanhemmiten tuli kulumavaivoja, jotka ilmenivät kankeutena ja joskus ontumisena kovemman rasituksen jälkeen. Toimintakyky pysyi kuitenkin 12,5 vuotiaaksi, jolloin tehtiin pitkiä metsälenkkejä, kiipeiltiin kallioilla, tehtiin hakua kaislikossa. Kuulo heikkeni viimeisen vuoden aikana. Näkökyky ja reaktiokyky säilyivät loppuun asti hyvin. Menehtyi 12.8 vuoden ikäisenä kurkkusyöpään, joka vei voimat ja kunto heikkeni muutamassa viikossa, muuten hyvässä kunnossa siihen asti. Hampaisto täydellinen.Paksu kaksoisturkki. Vahva luusto. Hännän kärjessä pieni mutka, joka ei näkynyt mutta tuntui tarkkaan tunnustellessa, eikä ole periytynyt yhdellekään jälkeläiselle -mahdollisesti se oli trauman aiheuttama -ainakaan eläinlääkärin pentutarkastuksessa sitä ei havaittu.

TYÖOMINAISUUDET
Energinen, sitkeä, erittäin innokas mihin tahansa toimintaan. Työskenteli aina suurella intohimolla. Useissa nome-B-arvosteluissa: voimakkaasti työskentelevä itsenäinen koira. Parhaimmillaan harrastettiin neljää lajia yhtäaikaa ja joskus samana viikonloppuna eri päivinä eri lajia, ilman mitään ongelmaa. Aina ohjaaja väsyi ennen koiraa.
Metsästyskoirana sitkeä, riistaviettinen, ei luovuttanut (eikä lopettanut työskentelyä -välillä käskystäkään- ennen kuin riista oli löytynyt). Jopa kiihkeä ja kuuma, mikä osaamattoman ja kokemattoman ohjaajan käsissä ilmeni hallintaongelmina ja ääntelynä. Bikon jälkeläisillä ääntely ei ole ongelma, ja esim. Iita, joka on minulla tällä hetkellä harrastuskoirana, on sekä wt:ssä että nome-B:ssä täysin äänetön. Näistä ongelmista huolimatta Biko eteni nome-B:ssä voittajaluokkaan -suurimmaksi osaksi omilla lahjoillaan. Muissa lajeissa hallinta ei ollut ongelma, vaan Biko kuunteli pienintäkin vihjettä ja toteutti sen. Biko osasi yleistää oppimansa uusiin tilanteisiin, ja yllätti usein nokkeluudellaan. Biko oli hyvä markkeeraaja, ja kiihkeydestään huolimatta pystyi keskittymään ja muistamaan helposti useamman heiton. Itsenäinen haku oli silti sen paras valtti. Ui mieelellään****************************1 kommentti:

  1. Jepen velipuoli! Tosi kiva että löysit uroksen haluamastasi sukulinjasta vaikka Jeppe ei enää olekaan käytettävissä! Jepunias saa nyt tosiaan viettää rauhassa eläkepäiviä leikattua akillesjännettä lepuuttaen, ja jättää astutushommat junnuille ;)

    VastaaPoista